Forside Blogg Om Kakadu Pilotprosjekt Videoserier Logg inn

Ungdomskilden få snakker om: bare tøys, eller noe flere burde tenke på?

tips Feb 08, 2021

Nei, dette er ikke et innlegg som forteller deg at du må huske å ta nok omega3, eller om siste nytt innen antirynkekrem. Løsningen ligger ikke i en pille eller hemmelig ingrediens, men i et digitalt kompetanseløft slik at alle blir et fullverdig medlem i dagens digitale samfunn. For visste du at det å være "litt digitalt bakpå", gjør at vi føler oss eldre?


Et digitalt kompetanseløft: det beste grepet du kan ta for en smidig alderdom?
Mediene er flinke til å fortelle oss den gylne fasit for å eldes med stil, og hvordan dette kan kjøpes for penger. Få snakker om hvordan det å være digitalt selvhjulpen kan utgjøre stor forskjell for hvordan du kan være «på nett», i både bokstavelig og overført betydning. Å bli eldre har ingen sammenheng med å ønske kjedelige, eller mindre moderne løsninger.

Digital opplæring er...

Les mer...

Anne (65): Derfor synes jeg digitalisering er vanskelig

digitale ferdigheter Feb 01, 2021

Møt Anne, en oppegående dame i sin beste alder. Hun vippser på kafé, snapper bilder og tæpper i butikken. Hun er positiv til at verden går fremover, men føler seg til tider noe tvangsdigitalisert. Det er lett å falle av lasset når ting går så fort som det har gjort i 2020. 

Har ikke fått det inn med morsmelken

Anne lærer kjapt. Hun er flink å spørre både barn og barnebarn om tips og råd. Sønnen Frank bistår gjerne med å koble opp printeren, fikse nytt passord eller håndtere Facebook når den har "falt ut". Det er sjeldent at Anne får muligheten til å gå ned i dybden, slik at hun får forståelse for hele løsningen. Frank bare fikser det for henne. Det er rett og slett kjappeste vei til mål. Det blir litt som en matematisk oppgave: Enten forstår du det, eller så må du bare akseptere...

Les mer...

Årlig gir unge bort IT-hjelp for 50 000 kroner

tips Dec 15, 2020

Det sies at digital opplæring ikke bør skje i nære relasjoner. Likevel gir unge bort IT-hjelp til en verdi av 50 000 kroner hvert år. Særlig julen er høytid for dette. Når familien endelig samles, går verdifull tid med på å måtte hjelpe foreldre og besteforeldre med telefoner, nettbrett og PC.

 

De unge blir familiens IT-support

Gründerne av Kakadu har selv opplevd å bli tildelt rollen som hele familiens IT-ekspert. Det var derfor de spurte seg selv om det ikke finnes en enkel og brukervennlig portal for nettkursing i det aller mest grunnleggende innen den digitale verden.

 Det gjorde det ikke.

 To oppsigelser og noen måneders intens jobbing senere, er resultatet klart. En læringsportal med korte videoleksjoner på et språk alle skal forstå – strippet for teknologiske ord og uttrykk.

Nettsvindel, videosamtaler og passordhåndtering er bare noe av...

Les mer...

Droppe julegaven i år? Dette kan være alternativet

tips Nov 16, 2020

Tradisjonen tro, skrives det mye om fordelene ved å droppe julegaven nå i oppkjøring til julestria. Paradokset er at vi til tross for dette, år etter år, ender opp med å kjøpe flere gaver. Hvorfor er det slik?

Gavelisten overskygger kosen
Problemet er ikke å gi, men at stresset overskygger gleden av å gi. Vi gir flere og flere gaver, og ofte er det også gaver uten særlig mening eller større tanke bak. Dette er en ond spiral, som kan være overraskende vanskelig å komme ut av. Blir du overrasket av å høre at gaver kommer på en åttende plass over hva vi nordmenn vektlegger i julen?

Besteforeldre vil droppe gaven
Ytterpunktene er barnefamilier og besteforeldre. Barnefamilier med barn som helst vil beholde gavene i den ene enden, og besteforeldre som ønsker en gavefri jul i andre enden. Flere kan nok relatere til at fokuset rundt gaver eskalerer når det kommer barn...

Les mer...

Julegavetipset til den som har alt

tips Nov 13, 2020

Hva om du kunne gitt en gave som ikke bare skapte masse verdi for mottakeren, men også løste et problem for deg selv? Det er nettopp det du kan, når Kakadu nå lanserer årets julegave 2020 – gaven du ikke visste du ønsket deg.

Unge gir bort IT-hjelp til over 50 000 kroner. Årlig. Dette til tross for at digital opplæring ikke bør skje i nære relasjoner. Derfor har vi laget Kakadu.

Kakadu er en digital kursportal for personer 60+ som ønsker å videreutvikle sine digitale ferdigheter. I praksis er det korte videoleksjoner (maks fire minutter) satt opp i en oversiktlig og brukervennlig struktur. På denne måten blir det også et oppslagsverk. Kakadu skal senke terskelen for bruk av digitale tjenester.

Temaene for årets julegave er: 

  • Lynkurs i sosiale medier
  • Slik bruker du videosamtaler
  • Ta, del og lagre digitale bilder
  • Finn det du leter etter på nett
  • Alt du må vite om...
Les mer...

Tre tips som gjør foreldrene dine tryggere på nett

veiledning Nov 09, 2020

1. Bevisstgjøring: De vet ikke det de ikke vet

Sannsynligheten er stor for at foreldrene dine mestrer mye, og spør du hva de vil vite mer om er kanskje svaret "ikke noe". Da er det også selvmotsigende at du aldri blir kvitt stillingen din som familiens utpekte IT-ekspert? Klart det er noe de lurer på: De vet bare ikke alltid hva, hvem eller hvordan.  Løsningen kan være å gjøre dem bevisst på egen kompetanse, og hvor skoen trykker mest. Still spørsmål, og vær tålmodig. Ta denne praten når dere ikke er i en problemløsnings-situasjon. Da er det enklere å få til den gode digitale samtalen.

2. Ta ting gradvis: Krabbe, gå, løpe.

For veldig mange av oss vet Google svaret på det meste. Dette av to grunner: Vi håndtere Google til fingerspissene, derfor finner vi frem til informasjon som gir mening for oss. Selv om Google vet svaret, betyr det ikke at...

Les mer...
Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.